Back to the top

FORMIGUESPLASH

#accioconservaciooceanica  #preservaciodelmedimari

Ens mullem en la que sens dubte serà la zona més activa del festival. La més sensible i propera, en la qual els animals marins seran els protagonistes. Tortugues babaues, dofins, balenes o el petit seitó formaran la colla marina que ens acompanyarà i que intentarem cuidar.

A través de diferents entitats, fundacions i professionals sensibles, donarem a conèixer les espècies i ecosistemes marins en perill d’extinció, les causes que els amenacen i les principals solucions individuals i col·lectives per a la recuperació i conservació de la biodiversitat marina.

Jocs, tallers i accions molt creatives i molones seran el mitjà per reflexionar sobre què podem fer de manera individual pel medi marí.

OCEANS AMB BAOBAB OCI CREATIU

Baobab és una entitat conscienciada amb la cura del medi ambient i compromesa amb la reducció de l’ús de materials de rebuig que moltes vegades acaben en els nostres mars i oceans. És per tot això que sorgeix la idea de crear aquest taller.

S’abordarà la reducció i reutilització de l’ús dels plàstics perquè no arribin als nostres mars, ja que en els últims anys s’està convertint en un important problema mediambiental. Proposen una activitat en la qual es reutilitzaran ampolles de plàstic que tots i totes tenim per casa per transformar-les en peixos, meduses, corals, algues … i crear una reserva “natural”. L’activitat busca una petita reflexió: hem de pensar que si no acabem amb la producció de plàstics igual aquests peixos que creiem seran l’únic record del que van ser peixos de veritat. Per això, la necessitat de trobar alternatives al plàstic. En lloc de plàstics, necessitem pensar alternatives com, per exemple, bosses de tela per anar a comprar; ampolles de vidre per portar l’aigua o sucs; pots de vidre per guardar la pasta o les llegums; comprar a granel aportant els envasos propis … I totes aquestes idees es plasmaran en un mural molt inspirador.

LA BALENA BLAVA AMB INTERNATIONAL ENGLISH SCHOOL OF CASTELLÓN

A partir dels contes de Dear Greenpeace de Simon James i Shark in the Park de Nick Sharratt coneixerem els diferents animals que viuen al mar i els que estan en perill d’extinció i, a més, aprendrem la importància de tenir cura del medi ambient. És important que els nens sàpiguen qui és aquest mamífer, la balena blava, perquè puguin respectar-lo i cuidar la seva hàbitat. Estem davant d’una obra imprescindible a casa ia l’escola.

CORREPEIX AL CARRER AMB CASTELLÓ EN BICI

Correpeix al carrer és un joc o espectacle que es fa als carrers de les ciutats i pobles, on l’objectiu és evitar la pirotècnia usada pels diables i els éssers imaginaris i mitològics que es representen, substituint-lo per altres mitjans menys perillosos. Pel recinte circularan bicicletes “tunejades” de peixos i éssers marins que faran córrer i divertir a tots els que vulguin participar d’aquesta activitat. Castelló a Bici és una plataforma ciutadana sense vinculació política, dirigida a la promoció d’un ús segur, habitual i sostenible de la bicicleta.

AMB CONCIÈNCIA: TALLER D’INTERVENCIÓ SOBRE FOTOGRAFIA AMB MARIO ZAMORA I AULA FOTO CINE LLEDÓ

En el nostre entorn hi ha moltes escombraries per fotografiar i observar quants materials i accions per reduir-los se’ns passen durant el dia a dia, de vegades sense voler, altres sense adonar-nos i altres sense donar-los importància i sense conèixer la gravetat. Quina és la relació d’un nen amb el seu entorn? Què és per a ell la Natura? Existeix en ells la consciència del que ecològic, la conservació o el decreixement? Mitjançant aquest taller d’intervenció d’imatges, algunes naixent del projecte STATE OF MATTER / MATTER OF STATE de Mario Zamora, que investiga les relacions dels elements naturals amb l’ésser humà, i en col·laboració amb l’Aula Foto Cine Lledó, treballarem aquestes idees des la fotografia i el collage, intentant atrapar una conversa que ens serveixi per entendre el futur del nostre planeta. Posteriorment, el taller facilitarà fotografies impreses en paper dels elements perquè treballin amb elles en la creació d’un Foto Llibre Collage.

JOCS DE TAULA AMB CAYRO THE GAMES

En Cayro es dediquen a crear records des de fa 65 anys. Perquè els moments més feliços són els que romanen en el record i, a través dels seus jocs, creen aquests moments de compartir temps en família. I saben del que parlen quan diuen que els millors records són en família, ja que també porten 65 anys jugant en família a això de fer créixer Cayro, i és que ja forma part de l’equip la quarta generació. Aquesta marca familiar es preocupa pel desenvolupament dels més petits i per això defineixen els seus jocs com educatius i familiars i eviten, en la mesura del possible, els jocs amb piles o tecnològics. Però també els preocupa que els adults perdin la capacitat de riure i divertir-se amb un joc i per això creen jocs per a totes les edats ja que “jugar no té edat”.

VAN DE BÒLIT AMB EL PÁJARO JOCS

Després d’un llarg recorregut investigant i creant, dissenyant i construint, inventant i imaginant material didàctic infantil, sota el nom de “El Pájaro Carpintero”, un bon dia va sorgir l’oportunitat de muntar la instal·lació d’un espai infantil de joc. Des de El Pàjaro jocs de carrer hem creat diferents col·leccions de jocs de gran format que ofereixen diversió i entreteniment a diferents franges d’edat. Un dels nostres objectius és oferir espais on tota la família pugui ser partícip, compartint i dialogant, a través del joc i del fet lúdic com a llenguatge de comunicació.

EL FONS MARÍ AMB EL RECREO ESPACIOINFANTIL

El Recreo va néixer amb el desig d’oferir la possibilitat de celebrar festes infantils de forma privada, personal i original tant al seu local com fora, ja que aporten a les festes i celebracions un ambient íntim on prima la convivència real amb amics i familiars en un entorn de diversió. Els agrada fomentar el joc cooperatiu amb l’ajuda de monitores titulades perquè els nens i joves puguin realitzar una infinitat d’activitats i tallers després de gaudir d’un berenar saludable i elaborada de manera artesanal. A més, no s’obliden de les mares i pares pel que cada dia amplien més l’oferta de berenar i aperitiu per a poder triar l’opció que millor s’adapti.

TRESORS DE FANG ESCOLA SUPERIOR DE CERÀMICA DE L’ALCORA + ISEACV

L’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora (ESCAL) neix l’any 2005 amb la finalitat de proporcionar la formació integral de professionals que desenrotllen capacitats artístiques, tecnològiques, pedagògiques i d’investigació, aplicades a la innovació industrial i artística que puguin contribuir a la millora de la qualitat de les produccions ceràmiques, intentant que es produeixi, a més, la màxima identitat entre el seu perfil formatiu i les característiques que demanden el sector productiu ceràmic. Per tercer any consecutiu col·laboren en el festival aportant el material necessari per realitzar una zona de joc lliure el protagonista és el fang, com a base i material bàsic juntament amb la imaginació dels nens i nenes que s’atreveixin a fer tresors que trobem al mar .

DIVERSITAT AMB COL·LECTIU LGTBIQ+ QUEERFEST DE CASTELLÓ

El Col.lectiu Queerfest és una organització sense ànim de lucre, creada per a la integració de la comunitat LGTBIQ + en tots els àmbits de la societat, però especialment, en el terreny educatiu, sanitari, esportiu i cultural; lluiten contra la discriminació i marginació per motius d’orientació sexual, identitat sexual i identitat i expressió de gènere; també volen conscienciar sobre la prevenció, intervenció i suport a les persones que pateixen o estiguin en risc de patir alguna malaltia de transmissió sexual. Juntament amb la unitat Salusex Unisexsida, UJI oferiran al festival una xerrada sobre diversitat per als pares i mares. També ens oferiran un taller sobre diversitat familiar a càrrec d’Amada Rodríguez Llorente (activista LGTBI i mare lesbiana). (Dirigit per a famílies amb fills de 7 a 12 anys). I el contacontes El llibre secret de les princeses a càrrec d’Ester Bages Miró, mestra de primària. En aquest conte coneixerem que les princeses també es tiren pets, els agrada pujar als arbres, embrutar-se, no volen que ningú els besi sense permís i també es poden enamorar d’altres dones o princeses. Aquest activitat pretén ajudar a desmuntar estereotips sexistes i de gènere. (Dirigit a famílies amb criatures entre els 3 i 12 anys).

DESDEJUNIS I BERENARS SALUDABLES + 50 IDEES D’ENTREPANS AMB NUTRIBALANÇ

Nutribalanç programa cursos infantils i tallers sobre nutrició i cuina. I, a part dels tallers infantils, també es dissenyen activitats per a adults, ja que la cuina saludable és el que li dóna sentit a aquest projecte. Elaboració de menús per a pares i mares, xerrades de nutrició, consultes per a nens i adults, dietes veganes … sempre amb un enfocament saludable.

TOTS CONTRA EL MONSTRE BASURALEZA! AMB SEOBIRDLIFE

SEO / BirdLife, la Societat Espanyola d’Ornitologia, és l’ONG ambiental degana a Espanya. Fundada el 1954, la seva missió segueix sent la mateixa des de llavors: amb els ocells com a bandera, volen conservar la biodiversitat amb la participació i implicació de la societat. Seo ja ha col·laborat en quatre ocasions en Formigues Festival realitzant activitats amb molt missatge per a les famílies que ens visiten. Aquest any l’organització realitza una gran gimcana per salvar els animals marins del monstre de la basuraleza.

SOTA EL PARAIGUA DE LES TORTUGUES + BUSCA LA BALENA AMB ITINERANTUR

Itinerantur fa senderisme interpretatiu i potencia el desenvolupament turístic sostenible. Recorren les sendes i camins de les nostres terres mentre interpreten el patrimoni natural i cultural, que a la Mediterrània consideren inseparables. Es descriuen com a traductors de paisatges. A través de la xerrada Sota el paraigua de les tortugues volen fomentar la curiositat per aquests animals tan singulars. És ben coneguda la seva fama d’animals lents, longeus, tranquils, però sabem realment quines són les seves necessitats, els seus perills, les seves amenaces? Per entendre la importància que tenen aquests éssers amb els que compartim territori hem de conèixer una mica millor els seus hàbits, costums i fragilitats. Segur que així podrem contribuir a la seva conservació.

JUGA AMB ALOHA MENTAL ARITHMETIC CASTELLÓN

Kitsune, estimulació primerenca per a alumnes de 3 a 5 anys, on a través de tres grans blocs: – Intel·ligència emocional, – Matemàtiques manipulatives i – Psicomotricitat, Potenciant cinc objectius: – Facilitar als alumnes el procés d’assimilació del concepte numèric – Iniciar l’ aprenentatge de l’aritmètica bàsica – Potenciar l’aprenentatge cooperatiu i per descobriment – Reconèixer i gestionar les emocions bàsiques – Entendre el moviment com a part facilitadora de l’aprenentatge ALOHA és un programa de desenvolupament mental per a alumnes de 6 a 13 anys que potencia les habilitats de l’hemisferi dret , a través de l’aritmètica, amb un àbac d’origen japonès. Gràcies a un joc de fitxes, els alumnes desenvolupen la seva agilitat mental, a més de l’atenció, concentració, memòria fotogràfica, capacitats resolutives … on aprenem jugant. XPLORERS 360 Castelló, per a alumnes de 4 a 14 anys, treballa habilitats tan importants com la comunicació i empatia, creativitat i innovació, resolució de problemes, treball en equip, lideratge, autoconfiança i autosuperació, iniciativa i esperit emprenedor … I ho fa a través de diferents edats: XPLORERS 0, per a alumnes d’educació infantil, on els més petits comencen a programar; XPLORERS 1, que dissenya, construeix i programa un robot, per a alumnes de 6 a 8 anys; XPLORERS 2 per a aprendre el llenguatge del futur, pensat per a alumnes de 9 anys en endavant. Compten amb una àmplia gamma de robots, classes, creació de videojocs, microduino, electrònica o animacions.